Cu tristețe și regret, anunțăm dispariția dintre noi a istoricului Lya Benjamin (16.05. 1931 – 9.11.2023).

Cercetător al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România – ”Wilhelm Filderman” din 1985, participa încă la activitatea de cercetare și publicare ca membru senior și a lucrat până în ultimul moment având mereu în lucru un articol pentru ”Realitatea Evreiască” sau Revista Baabel.   Este autoarea a numeroase studii, volume de documente și antologii privind istoria evreilor din România în general și în particular despre perioada Holocaustului. A fost membru al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România și a îngrijit editarea volumului de documente ce a însoțit raportul comisiei (Polirom, 2005). A participat la conferințe și simpozioane în România, dar și în alte țări precum: Statele Unite, Israel, Germania ș.a.  A primit în 2007 Premiul Ianculovici pentru lucrările publicate pe tema Holocaustului și a istoriei evreilor din România, decernat la Haifa, Israel, iar în 2014 a fost  premiată de Ambasada SUA în România în cadrul premiilor “Femei Curajoase”.

 A fost un reper al istoriografiei evreiești din România, a cercetat teme dificile și a spus adevăruri incomode și nu în ultimul rând a fost un model pentru colegi. A lucrat cu generozitate împreună cu tineri la expoziții, culegeri de documente, cărți, proiecte, lăsând în urmă multe amintiri și momente. Ne amintim vocea ei, atenția ei la detalii, intervențiile ei pentru a completa detalii care mergeau până la citarea paginilor din bibliografie. În ultimii ani a fost prezentă la multe întâlniri înregistrate pe internet ale Centrului și astfel datorită tehnologiei va fi mereu aici. În ultimii ani lucra la o biografie, pentru care a lăsat o serie de înregistrări și însemnări. Mărturiile ei despre istoria trăită ne vor fi din nou utile.

Rămâne un reper profesional, un coleg iubit.

Colegii, prietenii, cititorii regretă dispariția, dar pentru mulți rămâne aproape în amintire.

Z"L

 

Luni, 3 octombrie, ora 13:00, Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” vă invită la lansarea volumului „80 de ani de la Pogromul de la Iași  și Holocaustul (Șoahul) din România”, coordonat de Carol Iancu și Alexandru-Florin Platon
 
În cadrul evenimentului vor lua cuvântul: Silviu Vexler, Deputat, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România-Cultul Mozaic; Felicia Waldman, Universitatea din București; Adrian Cioflâncă, Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și Directorul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman”; Carol Iancu, Profesor emerit la Universitatea „Paul Valéry” din Montpellier, Membru de onoare al Academiei Române
 
Evenimentul va avea loc la sediul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman”, din Calea Călărașilor nr. 57B, București
 
Vă așteptăm!
Albumul original „Tierra de Fuego. Expedicion Popper” (1886) al expediției din septembrie – decembrie 1886, este și primul reportaj fotografic din interiorul Țării de Foc. Este unicul album existent în spațiul istoriografic românesc (exemplar care a aparținut familiei Popper și donat bibliotecii comunității, redescoperit de I. M. Ștefan în 1984 și folosit doar parțial). Actualmente originalul se găsește în arhiva Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România - Wilhelm Filderman (Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic).
 
Digitalizarea integrala a fost făcută în cadrul unui parteneriat cu Institutul Național Patrimoniului și va fi valorificata pe pagina dedicată și pe platforma europeana.eu
 
Expoziția ”Tierra de Fuego. Expedicion Popper”, o selecție și prezentare a expediției din 1886, realizată sub egida Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România - Wilhelm Filderman (Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic),se va afla la Muzeul de Istorie și Cultură a Evreilor din România (București, strada Mămulari 3) în perioada 7 – 17 iunie 2022 și Muzeul Municipiului București (Casa Cesianu Filipescu, Calea Victoriei 151) în perioada 20 iunie – 3 iulie 2022.
 
Echipa   proiectului: 
Curator, Anca Tudorancea; Grafică, Irina Weiner – Spirescu; Baza de date foto, Andreea Toma Balaban; Digitalizare și design pagina web, Vasile Andrei.

 

 

 

Miercuri, 9 februarie 2022, ora 19:30, a avut loc dezbaterea volumului „Imperiul-satelit. Guvernarea românească în Transnistria“, alături de istoricul Vladimir Solonari, profesor al University of Central Florida, în dialog cu Adrian Cioflâncă, istoric și director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman”, Ottmar Trașcă, istoric, cercetător ştiinţific principal I în cadrul Institutului de Istorie „George Bariţiu“ al Academiei Române și Cristian Preda, profesor de științe politice la Universitatea din București. 
 
 
„„Imperiul satelit” este o investigație aprofundată a istoriei politice și sociale a zonei din Ucraina sud-vestică aflate sub ocupație românească în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Transnistria a fost singurul teritoriu sovietic ocupat administrat de o altă putere decât Germania nazistă, o recompensă pentru participarea României la Operațiunea Barbarossa.
 
Contribuția extrem de valoroasă a lui Vladimir Solonari la istoria celui de-al Doilea Război Mondial se concentrează asupra a trei aspecte principale ale stăpânirii românești în Transnistria: pornind de la descoperiri fascinante din arhive necercetate până acum, Solonari examinează cucerirea și delimitarea regiunii, administrarea românească a noului teritoriu și reacția localnicilor la ocupație. Ce voia România de la această cucerire?”
 
Evenimentul a fost difuzat pe pagina de Facebook a Editurii Humanitas și pe #HumanitasYouTube: https://bit.ly/Humanitas-YouTube 
 
Înregistrarea audio este disponibilă pe #HumanitasSoundcloud: https://bit.ly/Humanitas-Soundcloud.
Astăzi, 20 ianuarie 2022, a avut loc dezbaterea volumului „Coduri vizuale: Imaginarul Bucureștiului Evreiesc” (ed. a II-a, cu adăugiri, editura Universității București, 2021), redactat de Anca Tudorancea.
 
Au luat cuvântul lect. univ. dr. Anca Tudorancea, secretar științific CSIER-WF, alături de arh. drd. Astrid Rottman, Facultatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea din București și conf. univ. dr. Felicia WALDMAN, Coordonatoarea Centrului de Studii Ebraice „Goldstein Goren”, Facultatea de litere, Universitatea din București.
 
Evenimentul a avut loc la sediul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman”, Calea Călărașilor, nr. 57B, Sector 3, București și a fost transmis live și pe pagina de Facebook a Centrului.
 
Puteți urmări înregistrarea evenimentului accesând secțiunea „multimedia”.
 

Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” anunță cu regret trecerea în neființă a domnului Liviu Beriș, supraviețuitor al Holocaustului și Președinte AERVH.
 
Înmormântarea va avea loc duminică, 23 ianuarie 2022, la Cimitirul Giurgiului din București. 
 
Fie-i memoria binecuvântată!