Mona Nicoara, Radu Jude, Andrei Gorzo, Adrian Cioflanca la Proiectie ”Tara moarta” la One World Romania 2017, foto: Valeriu Ciubotaru

 

În cadrul festivalului de film One World România 2017 (13-19 martie 2017), a avut loc o vizionare a documentarului regizat de Radu Jude „Țara moartă”. Este vorba de un film experimental care prezintă fotografii inedite din colecția fotografului Costică Acsinte. Fotografii care surprind scene din viața privată sau socială au fost contrapuse unui fond sonor în care au fost inserate fragmente din Jurnalul lui Emil Dorian, privind ascensiunea antisemitismului din România și atrocitățile din timpul Holocaustului, înregistrări cu discursuri ale liderilor antisemiți și cu buletine de știri cu notă propagandistică.

 

Proiecția a avut loc la Cinema Muzeul Țăranului Român. Prezentarea filmului a fost urmată de dezbateri la care au participat Radu Jude, criticul de film Andrei Gorzo, istoricul Adrian Cioflâncă, iar discuția a fost moderată de Mona Nicoară, din partea Festivalului One World Romania.