În perioada 7-10 noiembrie a avut loc, la Iași, a doua reuniune plenară a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) din 2016, an în care conducerea organizației este asigurată de România.  

Pe 6 noiembrie, în ajunul evenimentului, a avut loc un tur ghidat organizat de Președinția română a IHRA. Istoricul Adrian Cioflâncă, directorul CSIER, i-a condus pe membrii delegației prin câteva din locurile memoriei din județul Iași legate de istoria Pogromului de la Iași. Participanții au avut ocazia să viziteze Sinagoga Mare, cel mai vechi lăcaș de cult mozaic din România, obeliscul ridicat în apropierea acesteia, dedicat memoriei victimelor Pogromului din 28-29 iunie 1941, Sinagoga Merarilor, dar și clădirea fostei Chesturi a Poliției, unde s-a petrecut un episod important al pogromului.

La inițiativa Consilului Județean Iași, în clădirea fostei Chesturi a fost organizată, de către Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, o expoziție de fotografii din iunie 1941, multe dintre acestea inedite, provenite din fototeca CSIER, dar și din arhive personale.

Turul a continuat prin piața Drepților între Popoare și piața  Evreilor martiri ai Pogromului de la Iași, ambele inaugurate în luna iunie a acestui an. Bineînțeles, a fost vizitat Cimitirul evreiesc din Iași – unde se află gropile comune al victimelor Pogromului precum și ale victimelor masacrului din pădurea Vulturi, comuna Popricani, descoperite în 2010. Ultima oprire de pe agendă a fost cimitirul evreiesc de la Podul Iloaiei.

Lucrările IHRA, care a reunit experți și reprezentanți ai guvernelor celor 31 de state membre, 11 state observator și 7 organizații partenere, au abordat teme diverse legate de starea muzeelor și memorialelor dedicate memoriei Holocaustului, de diferitele tipuri de discursuri ale memoriei și de schimbările survenite în abordarea Holocaustului în Europa. Președinția României a fost considerată un succes de mai multe voci influente din cadrul organizației.

Președintele FCER, Aurel Vainer, prezent la Iași cu ocazia reuniunii IHRA, a vorbit despre evenimentele pe care FCER le-a sprijinit în acest an, la împlinirea a 75 de ani de la pogromurile de la București și Iași. Astfel, CSIER a organizat, în ianuarie, o expoziție ce a abordat contextul istoric al Pogromului din 21-23 ianuarie 1941 de la București. Opt panouri tematice - Pogromul de la București, Rebeliunea legionară, Violențe antisemite în București, Centre de tortură, Masacrul de la Jilava, Sinagogi devastate, Magazine și locuințe evreiești jefuite și devastate și Lista victimelor pogromului – au prezentat imagini și mărturii noi despre victimele acelor zile.

De asemenea, în luna octombrie, la inițiativa FCER și în parteneriat cu Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (I.N.S.H.R.), Ministerului Transporturilor și alte consilii județene locale, au fost dezvelite plăci comemorative, în memoria deportării evreilor bucovineni în gările și la sinagogile din Rădăuți, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Siret și Suceava.

 

Andreea Toma

 

În curs de publicare în Realitatea Evreiască, pagina CSIER, noiembrie 2016